Galéria Átrium vstúpila do nového roku výstavou poľského maliara

12.01.2008 Prešov

Prešov 12. januára (TASR) - Vernisážou výstavy poľského výtvarníka Henryka Wichniewicza otvorila už štvrtý rok svojej činnosti prešovská súkromná galéria Átrium. Slávnostné otvorenie sa konalo vo štvrtok 10. ...
Kolekcia 62 obrazov nazvaná Prenikanie dnes 57-ročného Wichniewicza, ktoré vytvoril v ostatných piatich rokoch, bude vystavená v galérii do konca februára. Ide o jeho prvú prezentáciu v Prešove, i keď má v tomto regióne viacerých známych a bol tu aj na viacerých plenéroch. Ako priznal, je maliarom krajiny. \"Robí mi to veľkú radosť, \" dodal. Maľovanie je pre neho významným doplnkom práce divadelníka, ktorej sa profesionálne venuje od roku 1973 v Krosnianskom dome kultúry ako metodik, režisér, autor textu, scénograf. Založil a viac rokov úspešne vedie detské divadielko miNiaTuRa a mládežnícke divadlo pod názvom atď... , ocenené na mnohých poľských festivaloch mládežníckych divadiel.
Podľa majiteľa galérie, súkromného podnikateľa Andreja Balenčina ml. , chcú tohto roku v galérii pripraviť asi 10 výstav. Nemal by chýbať letný plenér, už jeho ôsmy ročník. Od roku 2008 v galérii očakáva, že bude pekný, predstavia zaujímavých výtvarníkov. Na jeho presvedčení podporovať kultúrne dianie zo zisku iných svojich aktivít sa nič nemení. \"Ja si myslím, že kultúru treba podporiť, je to krásna vec, \" dodal Balenčin.
 

Vyberte región